Private Lease voor Noord-Oost Nederland: postcodes 6500 t/m 9999
Voor gratis advies bel: 0594 28 35 30

Occasion lease of kopen ?

 • Occasion kopen of leasen ?

Geplaatst op 1 november 2018

Kiest u voor occasion lease of voor kopen ?

De hoogte van uw autokosten zijn sterk afhankelijk van de keuzes die u maakt:

 • Kiest u voor een nieuwe auto of voor een occasion ?
 • Kiest u voor (occasion) lease of voor zelf kopen ?
 • Als u een occasion zelf koopt, hoe voorkomt u dan een miskoop ?

Een nieuwe auto of occasion lease ?

In een occasion rijdt u gemiddeld gesproken goedkoper dan in een nieuwe auto, dit doordat de afschrijving op nieuwe auto's in de eerste jaren verhoudingsgewijs hoog is.

In 2016 lagen de verkopen van nieuwe auto's op het laagste niveau sinds 1969, als gevolg hiervan zijn er weinig auto's ingeruild en zijn occasions op dit moment verhoudingsgewijs duur.

Door de tegenvallende verkopen van nieuwe auto's worden deze met hoge kortingen aan private leasemaatschappijen aangeboden. Door de inkoop met hoge korting en door de stevige concurrentie bieden private leasemaatschappijen nieuwe auto's erg scherp aan, zo scherp dat u bij een occasion miskoop al snel veel duurder uit bent !

Lease van een occasion is vooral aantrekkelijk als u de auto voor bijv. 2 of 3 jaar wilt leasen.

Occasion lease of zelf kopen ?

Als u kiest voor een occasion dan kunt u deze zelf kopen of u kunt kiezen voor occasion lease. Als u de occasion zelf koopt dan moet u een miskoop met hoge onverwachte kosten zien te voorkomen. 

Als u kiest voor occasion lease dan loopt u geen miskoop risico en weet u vooraf exact wat uw autokosten zijn. SmiLease biedt u de volgende mogelijkheden voor occasion lease:

 • Lease van occasions die SmiLease vanuit haar eigen wagenpark beschikbaar heeft, klik hier voor het actuele aanbod van occasions van SmiLease 
 • Lease van een occasion die SmiLease speciaal voor u inkoopt: SmiLease zoekt voor u de auto volgens uw specificaties en koopt deze auto in. Dit moet dan wel een "BTW auto" zijn zodat SmiLease de BTW terug kan vragen. Ook moet het een auto zijn van één van de 6 merken waar SmiLease voor gekozen heeft.

Hoe voorkomt u een miskoop bij het zelf kopen van een occasion ?

Bij het kopen van een occasion moet u o.a. letten op:

 • Een logische km stand: door een opzettelijk teruggedraaide kilometerteller kunt u veel teveel voor een auto betalen, dit risico loopt u vooral bij import auto's
 • De schadehistorie: een zware schade verlaagt de kwaliteit van de auto en kan leiden tot onverwachte problemen
 • Een importauto is bij latere verkoop minder waard dan een originele Nederlandse auto
 • De technische staat van de auto: technische problemen leiden al snel tot meer dan € 1.000 kosten

De goedkoopste controle die u kunt doen is de controle bij de Rijks Dienst voor het Wegverkeer, deze controle kost niets. Bij de RDW kunt u o.a. de volgende punten controleren:

 • Vervaldatum van de APK
 • Datum aanvang tenaamstelling: klopt dat met wat de verkoper u verteld?
 • De uitvoering van de auto die u koopt (afleiden uit bouwjaar, type en BPM bedrag)
 • Of het kenteken klopt met de auto
 • Of de auto wel / niet geregistreerd staat als gestolen
 • Controle of de datum van eerste toelating overeenkomt met de datum van eerste afgifte in Nederland (bij een verschil heeft u waarschijnlijk te maken met een importauto)
 • Of de tellerstand logisch is en wanneer de laatste tellerstand geregistreerd is.

Een betaalde controle kunt u uitvoeren via Autoverleden.nl: u kunt dan bijv. een rapport opvragen m.b.t. het schadeverleden van een auto.

De technische staat kunt u beoordelen door de onderhoudsfacturen op te vragen, het laatste APK rapport te bekijken, door de auto zelf goed te bekijken en door een proefrit te maken. Voor de hand liggende aandachtspunten zijn: het profiel van de banden ? laatste onderhoudsbeurt ? wanneer moet de distributieset vervangen worden ? wanneer zijn de remschijven en de remblokken vervangen ? oliepeil en de kleur van de olie ? kleur van de koelvloeistof ? onderhoudsboekjes met een normale onderhoudshistorie ? krijgt u een heldere garantie ?

Occasion lease bij SmiLease

Als u kiest voor occasion lease bij SmiLease dan bespaart u t.o.v. een nieuwe auto vaak minimaal 10 % van de totale autokosten. Bij een korte looptijd kan de besparing t.o.v. een nieuwe auto oplopen tot wel 30 %. Bij lease van een occasion biedt SmiLease u dezelfde zekerheid als bij lease van een nieuwe auto: u loopt geen enkel risico, u krijgt de normale pech-onder-weg hulp, vervangend vervoer is normaal van toepassing etc.

U kunt op onderstaande knop klikken voor ons actuele leaseaanbod. Als u ons gericht wilt laten zoeken naar een occasion dan kunt u dit in de offerteaanvraag aangeven (alleen voor de merken Volkswagen, Skoda, Peugeot, Citroën, Opel en Toyota).