Private Lease voor Noord-Oost Nederland: postcodes 6500 t/m 9999
Voor gratis advies bel: 0594 28 35 30

Autobanden: bandenspanning, veiligheid en brandstofkosten

  • Autobanden

Geplaatst op 10 mei 2017

Autobanden krijgen vaak onvoldoende aandacht

Uit onderzoek blijkt dat één op de drie automobilisten onvoldoende let op de kwaliteit van de autobanden, het profiel van de banden en op de autobandenspanning, dit gaat ten koste van de veiligheid en leidt tot onnodig hoge brandstofkosten. 

Rijdt op de juiste autobanden en met voldoende profiel

Prijzen en kwaliteit van autobanden verschillen sterk. Advies van SmiLease: kies voor de bekende merken, of als u dit niet doet, wees er dan van overtuigd dat de door u gekozen band goed scoort in de diverse testen. De bekende merken kunnen zich geen missers veroorloven en scoren altijd goed. SmiLease kiest alleen voor bewezen goede merken zoals: Michelin, Vredestein, Continental, Goodyear etc.

Het wettelijk minimaal profiel bedraagt 1,6 mm, de banden moeten dan echt vervangen worden. Als de banden van uw auto een profiel van minder dan 1,6 mm hebben dan bent u strafbaar en kan bij een controle een boete aan u opgelegd worden. Rijdt u met één ondeugdelijke band, dan bedraagt de boete € 140. Twee banden die niet voldoen kosten u € 210, drie banden € 310. Zijn alle vier de banden in slechte staat, dan kan de boete oplopen tot € 470.

Als u met gladde banden rijdt en betrokken bent bij een ongeval dan bestaat de kans dat de verzekeraar de schuld deels bij u legt en als gevolg hiervan niet het volledige schadebedrag uitkeert.

Zorg voor de juiste spanning van uw autobanden

Als de bandenspanning te laag is dan staat het loopvlak onvoldoende bol, hierdoor wordt de rolweerstand verhoogd, wordt de band sneller warm en kan de band minder water afvoeren, gevolg: 

  • Gemiddeld een 7 % hoger brandstofverbruik (kost in Europa jaarlijks € 3 miljard aan brandstof)
  • Een langere remweg en een veel groter risico op aquaplaning
  • Een groter risico op een klapband
  • Hogere bandenslijtage

De bandenspanning verschilt van auto tot auto, gemiddeld bedraagt deze ongeveer 2,3 bar. Een band verliest iedere maand iets minder dan 0,1 bar. Bij zwaar beladen auto’s moet vooral de bandenspanning van de achterste banden extra verhoogd worden (met 0,2 tot 0,4 bar).

Rekening houdend met het maandelijks verlies van 0,1 bar kan bij het oppompen het beste een bandenspanning van 2,5 bar aangehouden worden.

Door het grote belang van een juiste autobanden spanning moet vanaf 1 november 2014 elke nieuwe personenauto over een bandenspanningcontrolesysteem beschikken.