Private Lease voor Noord-Oost Nederland: postcodes 6500 t/m 9999
Voor gratis advies bel: 0594 28 35 30

Vraag naar occasions stijgt harder dan het aanbod

  • Kopen of Private Lease

Geplaatst op 10 augustus 2016

Vraag occasions met 48 procent gestegen

Afgelopen kwartaal is de vraag naar occasions aanzienlijk sterker gestegen ten opzichte van het aanbod. Dit heeft gezorgd voor een gemiddelde prijsstijging van occasions van 8%! Dat blijkt uit de Marktmonitor Q2 van Autoscout24. Het aanbod is lager, omdat gedurende de crisisjaren relatief minder nieuwe auto's zijn verkocht. Dit heeft nu, en waarschijnlijk de komende jaren, invloed op het aanbod occasions. Hierdoor is het kopen van een occasion door het geringe aanbod en de stijgende vraag relatief duur.

Private Lease als alternatief voor het kopen van een occasion

Door het geringe aanbod van occasions zijn deze auto's ten opzichte van een nieuwe auto relatief duur. Daarnaast wordt momenteel veel gestunt met nieuwe auto's. De autokosten van een nieuwe auto komen hierdoor dichter bij de kosten van een occasion. Alternatief voor het zelf investeren in een auto is het privé leasen van een auto. U weet dan maandelijks wat uw autokosten zijn en u kunt spaargeld voor andere zaken gebruiken (bijv. aflossen hypotheek).

Private Lease, BKR en Hypotheek

Afgelopen week is Private Lease veel in het nieuws geweest in verband met de invloed van een Private Lease contract op een af te sluiten hypotheek (o.a. bij RTL Nieuws). Bij veel aanbieders van Private Lease heeft dit inderdaad direct invloed bij een af te sluiten hypotheek. Deelnemers van het Keurmerk Private Lease zijn namelijk verplicht om een Private Lease contract te registreren bij het BKR in Tiel. De BKR registratie wordt geregistreerd als een OA, operational autolease. Hier wordt 65% geregistreerd als een lening en 35% als servicebedrag voor onderhoud en afschrijving. Gevolg van deze registratie bij een relatief kleine auto kan zijn dat u voor uw woning zo € 50.000 minder kunt lenen, daarnaast heeft het een nadelig effect op de af te sluiten hypotheekrente.

SmiLease is geen deelnemer van het Keurmerk Private Lease en heeft deze verplichting dan ook niet en registreert dan ook niets. U krijgt bij SmiLease dus geen BKR registratie als u bij SmiLease een Private Lease contract afsluit. Uiteraard bekijkt SmiLease bij acceptatie wel zorgvuldig of voldoende financiële draagvlak aanwezig is om een de desbetreffende auto privé te leasen.

Zie ook: https://www.smilease.nl/telegraaf-minder-hypotheek-door-leaseauto en https://www.smilease.nl/keurmerk-private-lease