Private Lease voor Noord-Oost Nederland: postcodes 6500 t/m 9999
Voor gratis advies bel: 0594 28 35 30

Greenwheels als alternatief voor private lease ?

 • Logo Greenwheels

Geplaatst op 18 april 2017

Autokosten delen via Greenwheels

Door autokosten te delen kan geld bespaart worden. Er wordt bespaard op de afschrijving, de verzekering, de wegenbelasting, parkeerkosten etc. Er zijn naast Greenwheels meerdere vormen voor het delen van autokosten, SmiLease zet de keuzes met de voor-en nadelen voor u op een rijtje.

Mogelijkheden om autokosten te delen

Huren via een organisatie:  u huurt een deelauto van een bedrijf zoals Greenwheels, MyWheels, ConnectCar of Car2Go. Zij bezitten auto’s en plaatsen die in buurten door heel Nederland. De auto’s staan 24 uur per dag voor u klaar, vaak kunt u met een chipkaart de auto openen zodat u meteen op weg kunt.

Particulier autodelen: u huurt een deelauto van een particulier, of u stelt uw eigen auto beschikbaar. Dit wordt onderling autodelen (peer-2-peer car sharing) genoemd. U kunt dit doen via MyWheels en SnappCar. Zij zorgen dat de auto tijdens een rit allrisk verzekerd is.

Zelf rechtstreeks (ver)huren: u kunt zelf met een vriend, buurman etc. afspraken maken over het onderling (ver)huren van een auto. Belangrijk is het maken van goede afspraken zodat vriendschappen niet verloren gaan.

Huren bij een verhuurbedrijf: normale huur bij autoverhuurbedrijven.

De autokosten en de besparingen

De kosten in enkele voorbeeld situaties: 

Een kleine auto gedurende 10 uren en 100 km huren:

 • Greenwheels: dagtarief € 49 + 100 x € 0,32 = € 81 incl. brandstof
 • Mywheels: € 35 huur + € 9 brandstof = € 44 incl. brandstof
 • Zelf rechtstreeks huren van een particulier: Tsja, wat u afspreekt, maar altijd de brandstofkosten ad € 9
 • Verhuurbedrijf: € 35 huur + € 9 brandstof = € 44 incl. brandstof

Een kleine auto 5 x per maand 10 uren en 100 km huren:

 • Greenwheels: abonnement € 25 + 5 x (10 x € 3 + 100 x € 0,22) = € 285 incl. brandstof
 • Mywheels: 5 x (€ 35 huur + € 9 brandstof) = € 220
 • Zelf rechtstreeks huren van een particulier: Tsja, wat u afspreekt ?? 
 • Verhuurbedrijf: 5 x (€ 35 huur + € 9 brandstof) = € 220

Vergelijking met Private Autolease

Bij SmiLease leaset u een occasion op basis van 10.000 per jaar (830 km per maand) al vanaf € 199 per maand. Aan brandstofkosten komt daar voor 500 km € 45 bij, uw totale kosten bedragen dan € 244 per maand. Als u bijv. 300 extra km per maand rijdt dan bedragen uw extra kosten € 27 per maand. Bij Greenwheels kosten deze extra km u al snel € 150 !

Conclusie: vooral Greenwheels is duur

Het delen van autokosten via de diverse concepten klinkt aantrekkelijk: u deelt inderdaad de autokosten met anderen, maar........  het concept kost ook geld, in veel gevallen veel geld ! Vooral Greenwheels is duur, voor het gemak om met een pasje op afwijkende tijdstippen een auto te kunnen huren betaalt u veel !

Heeft u 1 dag per maand een auto nodig ? Dan is het huren van een auto bij een verhuurbedrijf een prima oplossing. Zo biedt Century op dit moment een VW up aan voor € 30 per dag. Ook kunt u vaak bij Bo-rent voordelig een auto huren.

Als u 5 x per maand een auto nodig heeft dan is Private Autolease nagenoeg niets duurder dan het gedurende 5 dagen huren van een auto. Als u 6 x of vaker per maand een auto wilt gebruiken dan is Private Autolease altijd de goedkoopste oplossing. Bovendien heeft u bij Private Autolease het gemak van een eigen leaseauto voor de deur, u hoeft niet iedere keer te huren / te kijken waar u de tijdelijke auto op kunt pikken.

Goed om te weten

De borgsom bij Greenwheels bedraagt € 225, het eigen risico bij schade € 350 (SmiLease veelal € 100). Bij Mywheels en Snappcar bedraagt het eigen risico bij schade € 250 en resp. € 500.

Controleer bij het huren vooraf de auto op mogelijke schades en meld deze bij de verhuurder. 

De diverse auto-deel concepten zijn niet goedkoop, de groei van deze concepten is dan ook beperkt, dit blijkt ook uit de toename van het autobezit in Nederland:

 • Het aantal personenauto's in Nederland stijgt van jaar op jaar: van 1/1/2016 tot 1/1/2017 is het autobezit gestegen met 120.000 auto's tot 8.220.000 auto's
 • Het autobezit stijgt het snelst in de leeftijdscategorie 75+ 

Bij SmiLease kunt naast nieuwe auto's ook occasions leasen. Occasion lease is al snel voordeliger dan het regelmatig huren van een auto, zie ons occasion aanbod