Private Lease voor Noord-Oost Nederland: postcodes 6500 t/m 9999
Voor gratis advies bel: 0594 28 35 30

Gebruikte auto: controleer wat u koopt !

Geplaatst op 5 juni 2015

 

Bij het kopen van een gebruikte auto heeft de klant tegenwoordig veel mogelijkheden om na te gaan of de verhalen van de verkoper kloppen.
 
Door te controleren wat u koopt verlaagt u o.a. de volgende risico’s:
  • Een opzettelijk teruggedraaide kilometerteller, hierdoor wordt er voor deze auto’s veel teveel betaald.
  • Een zware schade verlaagt de kwaliteit van de auto en kan leiden tot onverwachte problemen.
  • Een importauto is bij latere verkoop minder waard dan een originele Nederlandse auto.
 
Naast een technische keuring die gericht is op de staat van de auto heeft de consument nog andere –goedkopere- mogelijkheden om te controleren wat hij koopt. Hierdoor kan voorkomen worden dat er teveel voor een auto betaald wordt. Ook wordt de kans op toekomstige technische problemen hiermee verkleind.
 
De Stichting Nationale Autopas heeft becijferd dat de financiële schade als gevolg van km-tellerfraude in Nederland ieder jaar ongeveer € 800 miljoen bedraagt! Voor een auto met een teruggedraaide teller wordt teveel betaald, daarnaast loopt de consument een groot risico van onverwachte reparaties doordat de auto veel meer gereden heeft dan uit de kilometerstand blijkt.
 
RDW: De goedkoopste controle die u kunt doen is de controle bij de Rijks Dienst voor het Wegverkeer, deze controle kost niets. Bij de RDW kunt u o.a. de volgende punten controleren:
  • Vervaldatum van de APK
  • Datum aanvang tenaamstelling: klopt dat met wat de verkoper u verteld?
  • De exacte uitvoering van de auto die u koopt (afleiden uit bouwjaar, type en BPM bedrag)
  • Of het kenteken klopt met de auto 
  • Of de auto wel / niet geregistreerd staat als gestolen
  • Controle of de datum van eerste toelating overeenkomt met de datum van eerste afgifte in Nederland (bij een verschil heeft u waarschijnlijk te maken met een importauto die al in het buitenland gebruikt is, zie het voorbeeld hiernaast).
  • Of de tellerstand logisch is en wanneer de laatste tellerstand geregistreerd is.
Autoverleden.nl: vanaf 2007 worden belangrijke schades door Autoverleden.nl in een database geregistreerd. In deze database zijn op dit moment 35.000 voertuigen geregistreerd. Voor € 3,90 kunt u het schadeverleden van een auto opvragen. U ontvangt dan informatie m.b.t. de ernst van de schade en m.b.t. de plaats waar de auto beschadigd geweest is.
 
Onderhoudsboekjes en APK formulieren: belangrijk is dat de auto onderhoud gehad heeft volgens fabrieksvoorschrift, dit kunt u controleren met behulp van het onderhoudsboekje. Op het APK formulier zijn technische gebreken en aandachtspunten vermeld, vraag de verkoper of de aandachtspunten verholpen zijn !

Leasen -of later kopen- van een auto bij SmiLease:

 
Bij SmiLease kunt u nieuwe en gebruikte auto’s leasen. Het risico van onderhoud en bijzondere reparaties is hierbij volledig voor SmiLease. Als u bij SmiLease een nieuwe of gebruikte auto leaset dan kunt u deze auto na afloop van de leaseperiode ook van SmiLease kopen: u weet dan precies wat u koopt, u weet hoe u met de auto omgegaan bent en u weet dat de auto keurig al de onderhoudsbeurten gehad heeft. SmiLease biedt alleen auto’s aan die door SmiLease zelf als nieuwe auto gekocht zijn. Hierdoor is de volledige historie van de auto bij SmiLease bekend.