Private Lease voor Noord-Oost Nederland: postcodes 6500 t/m 9999
Voor gratis advies bel: 0594 28 35 30

Gebruikte auto: controleer wat je koopt !

Geplaatst op 9 april 2020

Op een miskoop zit je natuurlijk niet te wachten bij een auto, toch? Je kunt zelf het nodige doen om dit risico te verkleinen. Bij het kopen van een gebruikte auto heb je tegenwoordig veel mogelijkheden om na te gaan of de verhalen van de verkoper kloppen. Door te controleren wat je koopt verlaag je de volgende risico’s:

 • Een opzettelijk teruggedraaide kilometerteller, hierdoor wordt er voor deze auto’s veel teveel betaald.
 • Een zware schade verlaagt de kwaliteit van de auto en kan leiden tot onverwachte problemen.

Naast een technische keuring die gericht is op de staat van de auto heeft de consument nog andere –goedkopere- mogelijkheden om te controleren wat hij koopt. Hierdoor kan voorkomen worden dat er teveel voor een auto betaald wordt. Ook wordt de kans op toekomstige technische problemen hiermee verkleind. Hieronder staan drie mogelijkheden tot het verkrijgen van informatie.

1. Via de website van de RDW
 
De goedkoopste controle die je kunt doen is de controle bij de Rijks Dienst voor het Wegverkeer, deze controle kost niets. Bij de RDW kun je de volgende punten controleren:
 • Vervaldatum van de APK
 • Datum aanvang tenaamstelling: klopt dat met wat de verkoper je verteld?
 • De exacte uitvoering van de auto die je koopt (afleiden uit bouwjaar, type en BPM bedrag)
 • Of het kenteken klopt met de auto 
 • Of de auto wel / niet geregistreerd staat als gestolen
 • Controle of de datum van eerste toelating overeenkomt met de datum van eerste afgifte in Nederland (bij een verschil heb je waarschijnlijk te maken met een importauto die al in het buitenland gebruikt is, zie het voorbeeld hiernaast).
 • Of de tellerstand logisch is en wanneer de laatste tellerstand geregistreerd is.
2. Carfax.nl

Door het kenteken op te zoeken via CARFAX krijg je voor € 9,99 een rapport en daarmee direct alle informatie over het autoverleden van je toekomstige auto:

 • Zijn de kilometerstanden betrouwbaar (NAP)?
 • Is de auto gestolen geweest?
 • Heeft je toekomstige auto schade gehad?
 • Zijn er openstaande terugroep acties?
 • Het aantal eigenaren dat de auto heeft gehad;
 • Hoe de auto in het verleden gebruikt is, bijvoorbeeld als taxi of lease auto;
 • De APK reparatie historie van de auto, inclusief de belangrijkste bevindingen tijdens deze APK
3. Autoverleden.nl
 
Vanaf 2007 worden belangrijke schades door Autoverleden.nl in een database geregistreerd. Het Autoverleden schaderapport laat je zien welke schades een wagen heeft gehad. Je krijgt een gedetailleerd overzicht van de datums waarop er schade is geweest. Zij tonen je waar de schade zich heeft bevonden zodat je de herstelwerkzaamheden zorgvuldig kunt (laten) controleren of gericht naar de factuur of de gegevens van het schadeherstelbedrijf kunt vragen. Voor € 3,90 kun je het schadeverleden van een auto opvragen. 
 

Proefrit

Maak altijd een proefrit. Controleer op dat moment ook altijd de onderhoudsboekjes en de aanwezigen APK formulieren. Belangrijk is dat de auto onderhoud gehad heeft volgens fabrieksvoorschrift, dit kunt je controleren met behulp van het onderhoudsboekje. Op het APK formulier zijn technische gebreken en aandachtspunten vermeld, vraag de verkoper of de aandachtspunten verholpen zijn !

 

Leasen -of later kopen- van een auto bij SmiLease

Bij SmiLease kun je nieuwe en gebruikte auto’s leasen. Het risico van onderhoud en bijzondere reparaties is hierbij volledig voor SmiLease. Als je bij SmiLease een nieuwe of gebruikte auto leaset dan kun je deze auto na afloop van de leaseperiode ook van SmiLease kopen. Het voordeel hiervan: je weet precies wat je koopt, je weet hoe je met de auto omgegaan bent en je weet dat de auto keurig al de onderhoudsbeurten gehad heeft. 

 
Onze ex-leaseauto's staan altijd scherp te koop. Naast een scherpe prijs kunnen wij van de auto alle bijzonderheden zo uit onze administratie tonen, zodat je de onderhoudshistorie van je toekomstige auto volledig in beeld hebt. Benieuwd naar ons aanbod van auto's welke wij te koop hebben staan?