Private Lease voor Noord-Oost Nederland: postcodes 6500 t/m 9999
Voor gratis advies bel: 0594 28 35 30

Diesel of benzine? Een goed advies bespaart veel !

  • Privé benzine of diesel leasen

Geplaatst op 13 januari 2016

De vraag “diesel of benzine” wordt veel aan SmiLease voorgelegd. Daarnaast blijkt uit de aanvragen voor een nieuwe auto die SmiLease ontvangt dat automobilisten vaak te snel kiezen voor diesel en daarmee zelf hun autokosten onnodig verhogen. Afgelopen week ontving SmiLease bijv. een aanvraag voor een Corsa diesel en een Polo diesel, beide aanvragen waren op basis van slechts 15.000 kilometer per jaar. Door te snel voor diesel te kiezen, kunnen de kosten onnodig oplopen tot meer dan € 50 per maand. Bij een looptijd van de auto van 5 jaar wordt dan dus € 3.000 teveel uitgegeven!

Benzine of diesel? SmiLease zet de kostenverschillen voor u op een rij:

De aanschaf:
Of u nu een relatief kleine auto of een middenklasse auto koopt, maakt niet veel uit, in veel gevallen bedraagt de meerprijs die u voor een diesel betaalt ten opzichte van de benzine uitvoering € 2.000 tot € 4.500. De hogere aanschafprijs van een diesel leidt naast een hogere afschrijving ook tot hogere rentekosten. Hoe groter het verschil in aanschafprijs, hoe langer het duurt voordat u deze extra kosten met brandstofbesparingen terug verdiend heeft. 

De wegenbelasting:
Bij hetzelfde gewicht van de auto heeft u als u kiest voor een diesel te maken met een toename van de wegenbelasting per maand, bijv. € 50 voor de VW Polo of € 70 voor de Opel Zafira. Diesel auto’s zijn altijd zwaarder dan benzine auto’s, hierdoor krijgt u vaak te maken met een extra toename doordat de diesel auto in een hogere categorie valt, de extra kosten hiervan bedragen minimaal € 10 per maand.
 
Overige kosten:
Door de hogere aanschafprijs en door het hogere gewicht zijn autoverzekeringen voor dieselauto's duurder dan voor benzineauto's. Daarnaast zijn de onderhoudskosten van een diesel auto hoger dan de onderhoudskosten van een benzine auto
 
Brandstofverbruik:
Hoe groter het verschil in brandstofverbruik tussen een diesel en een benzine auto des te meer u bespaart. U moet de verbruikscijfers van de benzine- en de dieseluitvoering dus opvragen. Daarnaast is de besparing groter bij auto’s die veel brandstof verbruiken.
 
Brandstofprijzen:
Het verschil tussen diesel en benzine is al jaren nagenoeg onveranderd € 0,35/€ 0,40 per liter. De invloed van de mutaties in brandstofprijzen op het omslagpunt diesel of benzine is dan ook niet groot.
 
Het omslagpunt:
In de leaseprijzen zijn alle kosten van een auto opgenomen, als u dus de leaseprijs van een diesel- en een benzine auto opvraagt dan kent u de meerkosten van de diesel auto en weet u welk bedrag aan brandstof u moet besparen door op diesel te rijden. Een dieseluitvoering kost ten opzichte van een benzine uitvoering veelal € 80 tot € 120 per maand meer. Bij de kleinere –energiezuinige- auto’s verdient u deze extra kosten vaak pas terug als u meer dan 30.000 kilometer per jaar rijdt.
 
Een Volkswagen Polo als voorbeeld:
 
Wij kiezen twee vergelijkbare uitvoeringen beide met 90 pk. De diesel versie kost € 20.630, de benzine uitvoering kost € 18.750.
 
Bij SmiLease betaalt u voor de dieseluitvoering € 90 per maand meer, op basis van 25.000 kilometer per jaar en bij een gebruik van 5 jaar. In de leasetarieven van SmiLease zijn alle kosten verwerkt (BTW, afleveringskosten, afschrijving, rente, verzekering, wegenbelasting, onderhoud, reparaties, banden, pech onder weg hulp etc.). Aan brandstof bespaart u door op diesel te rijden circa € 95 per maand.
 
Als u op basis van 25.000 km per jaar voor de dieseluitvoering kiest, dan bespaart u dus € 95 - € 90 = € 5 per maand. Bij de VW Polo zit het omslagpunt dus dichtbij de 25.000 kilometer. Afhankelijk van bovenstaande punten en de gewenste auto is vooraf een berekening  maken verstandig om te doen.
SmiLease berekent graag het omslagpunt voor u.