Private Lease voor Noord-Oost Nederland: postcodes 6500 t/m 9999
Voor gratis advies bel: 0594 28 35 30

Autokosten blijven stijgen

  • Autokosten

Geplaatst op 12 november 2019

'Autokosten blijven stijgen!',  aldus de Consumentenbond in haar uitgave van november 2019. In het artikel van de consumentengids worden de volgende oorzaken genoemd:

  • stijging premie autoverzekering
  • toenemende vraag kleine stadsauto's (occasions)
  • oplopende brandstofprijzen

De stijging van verzekeringpremies is verklaarbaar. Verzekeraars maken al jaren stevige verliezen op autoverzekeringen. Afgelopen jaar zijn door verzekeraars de premies al sterk verhoogd / gecorrigeerd. Grove verhogingen van de premies voor komende jaren worden ook verwacht. Zie ook: https://www.smilease.nl/wat-kost-volgend-jaar-u-een-autoverzekering In dit artikel staan de belangrijkste oorzaken hiervan. Dit zijn: toename van het aantal ongelukken, toename van het schadebedrag per schade en te lage gevraagde premies in het verleden door toenemende concurrentie.

Autorijden wordt in Nederland op allerei terreinen steeds duurder. Volgens de Consumentenbond lukt het niet meer om voor minder dan € 250 per maand een niet al te oude occasion te rijden, laat staan een nieuwe. Bij veel huishoudens staan tegenwoordig twee auto's voor de deur. Het effect van stijgende autokosten wordt dan ook dubbel gevoeld.

Door toename van het aantal auto's en de vraag naar vooral kleine stadsauto's als occasion zijn de prijzen van deze auto's aanzienlijk gestegen. De Consumentenbond stelt dat als gevolg hiervan een occasion net zo duur tot zelfs wat duurder per maand uitpakt dan een nieuwe. De restwaarde van de kleine stadsauto ligt hoog, waardoor de afschrijving relatief laag uitvalt. Onderhoudskosten bij nieuwe auto's liggen aanzienlijk lager ten opzichte van een occasion van vijf a zes jaar oud.

Naast bovengenoemde oorzaken van prijsstijgingen verwacht SmiLease dat autokosten ook nog toenemen door:

  • hogere onderhoudskosten in verband met stijging CAO klein met 5% in 2020
  • meer verplichte veiligheidsvoorzieningen op nieuwe auto's
  • toenemende wetgeving in verband met stikstofproblemathiek

Om verrassingen bij autokosten te voorkomen kunt u Private Lease overwegen. Naast zekerheid over de maandelijkse kosten rijdt u in een nieuwe of erg jonge occasion. Voordeel daarvan is dat u dan rijdt in een veilige en betrouwbare auto.

Private Lease en kleine stadsauto's

Het beeld dat de Consumentenbond schetst met de kleine stadsauto wordt bevestigt met de Private Lease tarieven van SmiLease. Het leasen van een compleet nieuwe kleine stadsauto is inmiddels haast net zo goedkoop als het prive leasen van een occasion. SmiLease heeft in verband met de toenemende vraag naar kleine stadsauto's grote partijen in dit segment ingekocht. Huidige acties daarvan zijn:

- Super complete Skoda Citigo, zusje van de VW Up!, zie voor de actie: https://www.smilease.nl/skoda-citigo

- Zuinige Citroën C1, nog 1x leverbaar: https://www.smilease.nl/citroen-c1-private-lease-actie

SmiLease koopt auto's in dit segment vaak als partij in. Door deze auto's als partij in te kopen kunt u als klant profiteren van het collectiviteitsvoordeel dat bij partij-inkoop ontstaat. Alle kosten van een auto, behalve de brandstof en eventuele bekeuringen, zijn bij de leaseprijs inbegrepen. Zie ook onze 15 voordelen: https://www.smilease.nl/voordelen