SmiLease

Waarom leasen?

woensdag 10 april 2024

 

Dé voordelen van SmiLease

Bekijk hieronder alle voordelen van private lease van SmiLease, klik op de voordelen voor een toelichting. Heb je aanvullende vragen, neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Frame 7 (4)

Ja, waarom zou je eigenlijk een auto gaan leasen? Waarom lijkt het alsof steeds meer mensen om je heen kiezen voor private lease? Wij praten je graag even bij in dit nieuwsbericht. We nemen de proef op de som en vergelijken de kosten van leasen en kopen van dezelfde auto. Daarna hebben we het over de belangrijkste zaken die je door een auto te leasen vermijdt. Nóg meer voordelen vind je hier. 

Proef op de som: kosten van kopen vs. kosten van leasen

We stellen de proef op de som. Op het moment van schrijven hebben we een fraaie Ford Fiësta in het leaseaanbod. Het is een auto van 2020 met 38.035km op de teller. Je kan deze auto nu leasen voor € 379 per maand voor 48 maanden op basis van 10.000km/jaar. 

We gebruiken de tool van de ANWB om de autokosten te berekenen als we deze auto zouden aanschaffen en vergelijken deze kosten met het leasen van deze auto. We hebben onze verkoopafdeling gevraagd wat deze auto zou moeten kosten als we hem kopen en kregen als antwoord dat € 17.999 een scherpe deal zou zijn. Dit is de aanschafwaarde die we meenemen in onze berekening. Verder geven we aan dat we van plan zijn er vier jaar lang 10.000km/jaar mee te rijden, net als de leaseauto. Hieronder zie je de autokosten bij aanschaf volgens de ANWB.

Conclusie

Best schrikken hè, die € 406 in de maand? Voor € 379 had je de auto onbezorgd kunnen leasen zonder grote eigen investering en zonder de risico's van onverwacht onderhoud.

Vaak rekenen autokopers alleen hun aanschafwaarde en de onderhoudskosten die ze maken. De afschrijving wordt vaak vergeten. Als er een lening wordt afgesloten om de auto te financieren, moet je de rentekosten ook optellen bij de kostenberekening. Daarnaast wordt er gerekend met gemiddeld onderhoud, maar als je één of twee keer pech hebt, kunnen de onderhoudskosten makkelijk oplopen. 

Je vraagt je misschien af, wat maakt kopen zo duur? Onderstaande factoren hebben een flinke invloed op de kosten. 

1. Occasions zijn erg duur in aanschaf

Vroeger tikte je nog wel eens ergens een knappe auto voor niet teveel geld op de kop. Helaas, die tijden zijn voorbij. De aanschafwaarde van occasions ligt al een tijd lang erg hoog. Dit komt onder andere doordat er een lange tijd meer vraag dan aanbod was, en je weet natuurlijk wat schaarste doet. Ja, dat drijft de prijs op. Hoewel de ergste schaarste misschien voorbij is, zijn de occasionprijzen vrijwel niet gezakt. Er is nog steeds veel vraag. 

2. De financieringsrente is hoog

Stel, jou maken die hoge prijzen niets uit. Je leent desnoods wel het geld om een auto te kopen. Dat is financieel gezien geen aantrekkelijke optie, omdat de rente bij financiering hoog is, soms wel tussen de 8-12%! Dan koop je niet alleen een auto met een hoge aanschafwaarde, je hebt ook nog eens forse kosten door een dure lening. Zeer onverstandig, als je het ons vraagt.

3. Onzekerheid over onderhoudskosten

Als je een auto koopt, ben je ook verantwoordelijk voor het onderhoud. De onderhoudskosten van een auto zijn onzeker. Niet alleen bij een occasion, maar ook bij een nieuwe auto. Onderdelen gaan stuk of moeten onderhouden worden. Vaak gebeurt dit op momenten dat het net even niet uitkomt. Dan spreken we nog niet eens over de hoogte van het uurloon bij garages dat tegenwoordig makkelijk oploopt tot € 130 per uur! Dit is nog exclusief de kosten voor de onderdelen en materialen die men gebruikt. 

Benieuwd naar ons private lease aanbod? Je vindt het hier. 

9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews